Santoña - Güemus 24 km Dag 93

21 juli 2024 - Laredo, Spanje

Gisterenavond nog tot 23.00 uur in het restaurant moeten blijven zitten ivm de vele regen die al viel vanaf 20.00uur. Daarna kom je de zaal in waar iedereen al ligt te slapen, of te rusten, en je probeert dan zo stil mogelijk te zijn wat me redelijk lukte, dat doen ze smorgens trouwens ook wel. Vandaag weer een nieuwe dag. Allereerst iets over mijn blog. Het vergt veel tijd en energie om iedere dag mijn verhaal weer op mijn telefoon te krijgen, de ene dag wat meer dan de ander maar toch. De dagen zitten behoorlijk vol met van alles en nog wat maar soms is de tijd er gewoon even niet voor, zeker als ik dan met iemand ben de hele dag, het komt er vaak minder van. Gisteren had ik veel problemen met het plaatsen van foto's. Ik had er nog meerdere op willen zetten, want ik heb nog enkele hele mooie in het argief, maar helaas. Ik probeer er toch niet al teveel stress van te hebben als iets niet werkt hoe ik het graag gehad zou willen, dus dan zijn jullie hiervan op de hoogte. Ook kan ik geregeld niet verzenden en moet ik naar buiten of een stukje lopen, WiFi werkt ook lang niet altijd. Vanmorgen deed de fotoverzender het nog steeds niet, hopelijk gaat het vandaag toch lukken, anders moet ik ze jullie voorlopig even schuldig blijven tot ik contact heb gehad met mijn blog-provider. Gelukkig was het droog vandaag maar er stond wel veel wind en ik was de laatste die om 07.30uur de slaapzaal verliet. Eerst terug de brug over en vervolgens langs vele loodsen van visafslag, de sardines worden hier verwerkt maar vandaag niet, het is zondag dus vrij rustig. Eenmaal weer terug op de camino kwamen we langs een inmens grote gevangenis. Ik was blij dat ik de vrijheid had aan de goede kant van de dikke muren te lopen. Er was een alternatieve route om er helemaal omheen te lopen maar dit deden we toch maar niet, wel namen we iets verder een rode alternatieve route omhoog over de Punta del Brusco die ons een prachtig uitzicht zou geven, maar bleek bij nader inziens een grote vergissing te zijn. Deze route mogen ze nóóit de pelgrims aanbevelen en moeten ze zelfs markeren als levensgevaarlijk. Ik heb 12 kg op mijn rug het heeft gisteren geregend het pad was stijl met rotsen en schuin aflopend waardoor je ging glijden. Ik gleed uit met mijn stok en mijn hele gewicht ging natuurlijk mee. Ik voelde al direct aan mijn scheenbeen dat er iets niet goed was. Er kwam vlak na mij een Spaanse vrouw die direct de signor voor me terug riep. Detlef kwam direct terug maar ik moest mezelf opheisen want meer ruimte was er niet, want hij zou ook gaan glijden. Ik vond het onverantwoord maar kwam uiteindelijk toch boven, want terug was ook geen optie. Hierna heel langzaam naar beneden waar ik Margriet van gisteren op een rots op het strand trof met haar ontbijt en die ook met veel ongeloof en knikkende knieën beneden was gekomen. Op een reisblog van iemand las ik later hetzelfde verhaal, veel te gevaarlijk met een rugzak en natte ondergrond. Ik heb beneden even de schade opgenomen en had een dikke bult op mijn scheenbeen die bloedde. Gelukkig geen breuk wat ik eerst dacht. Heb het allemaal goed schoongemaakt, pleister erop, en we konden onze tocht gelukkig weer voortzetten, maar de schrik zat er toch goed in, mijn eerste echte uitglijding na de moddervallen in Frankrijk. Verder was er niet echt veel te zien vandaag, we hebben enkele afkorting genomen omdat de lange lussen ons zinloos leken en niet echt interessant. In San Miguel hebben we een pause genomen en vervolgen nog een blauwe afkortroute waar een laatste restaurant lag en waar we ons verdiende biertje bestelde. Vandaag liepen we door tot de Albergue in Güemus. Deze Albergue is heel bekent op de camino del Norte en zal redelijk druk zijn vandaag. Er zijn 100 bedden te vergeven. Na registratie kregen we een kamertje met twee hoogslapers waar later nog een Cannadees koppel bij kwam die een zoon in Groningen hebben studeren. Ook zie ik hier weer pelgrims die ik al dagen niet meer heb gezien en wat dan weer erg leuk is. Om 19.00 uur werd er door Ernesto, de eigenaar van deze gite, verteld over het ontstaan van deze accommodatie voor pelgrims die nu 25 jaar bestaat en om 20.00uur werd er door de 77 aanwezige hongerige pelgrims goed gegeten.

Van reisblog naar fotoboek
reisdrukker.nl

1. Andries Tromp:
    21 juli 2024
    Ah je slaapt bij Padre Ernesto. Gekke leuke plek! Ik hoop dat je kan slapen, want het zijn kleine kamertjes daar.
    Succes! Rustig aan met die blessure morgen. 🍀
  2. Petra:
    21 juli 2024
    Niks moet Bea! Ik weet dat je dagen overvol zijn, ik vind het heel knap dat je iedere dag zo'n mooi verhaal schrijft, wij kijken er echt naar uit.
    Morgen zal je been wel stijf zijn, doe rustig aan! En beterschap ermee.
  3. Peter:
    21 juli 2024
    Prachtig complex daar bij de Padre, driehoog de stapelbedden!!! In onze reisgids werd destijds afgeraden het gevaarlijke pad te nemen!!!! We zagen zelfs mountainbikers omhoog gaan!!
  4. Peter:
    21 juli 2024
    Morgen de oversteek naar Santander, buen camino.
  5. Natasja Bos:
    22 juli 2024
    Who, dat klinkt echt gevaarlijk. Gelukkig ben je er alsnog goed vanaf gekomen. Hopelijk krijg je er niet al teveel last van Bea. En.......ik geniet elke dag van je verhalen maar wat niet gaat dat gaat niet he! Heel veel groetjes.
  6. Peter:
    22 juli 2024
    Na Santander komt er ergens een stuk met spoorbrug, je mag hier absoluut niet te voet over, het kost je wel enkele kms. omlopen!!! (Uiteraard nemen veel mensen wel de brug!!!!!??????) Uit voorzorg deden wij een stukje treinen vanuit Santander.
  7. Jeanne Beumers:
    22 juli 2024
    Hopelijk geen gevaarlijke onverwachte gebeurtenissen meer, nu je al zo ver bent.
    Steeds weer een fijne groep mensen die voor mekaar uitkijkt en klaarstaat. Top👍
  8. Maria:
    23 juli 2024
    Nog veel veilige mooie wandel kilometers nu het einde van de tocht langzaam maar zeker nadert.