Santiago de compostella

13 augustus 2024 - Santiago de Compostela, Spanje

Jullie zeggen af te moeten kicken van mijn niet meer gepubliceerde verhalen, nou ik ook wel een klein beetje moet ik zeggen, en omdat het vandaag al de gehele dag regent zit ik veel binnen en nog wel tijd voor een verhaaltje na aankomst voor wie nog geïnteresseerd is. Laat op vanmorgen natuurlijk en Milou en Mirjam gingen mee met een rondtour door de stad. Ik besloot in mijn eentje de Kathedraal te bezoeken waar om 11.30 uur weer een mis begint, ik geloof dat er 3 per dag zijn en ze allemaal iedere keer vol zitten. Ik sloot aan in een lange rij die er stond voor het graf van Jacobus. Hier moest ik voor iemand die net een zware operatie achter de rug heeft, en ook pelgrim is, een kaars opsteken. Er is overal beveiliging want toen ik in de Kathedraal in de shop een kaars had gekocht moest ik weer de uitgang naar buiten nemen en weer in de rij gaan staan bij de hoofdingang waar een lange rij stond onder hun paraplu's. Ik had gisteren al de mis bijgewoond dus ik gaf mijn plaats aan iemand anders en ging op zoek naar een café voor een bakkie. Wat hebben wij gisteren dan toch weer geluk gehad met onze binnenkomst, nu is het plein nat voor de pelgrims die vandaag weer allemaal binnen zijn en nog gaan komen. De teller staat nu, 12.00 uur,  al op 750 pelgrims die hun compostella al hebben opgehaald vandaag. Natuurlijk zijn er ook pelgrims die deze niet ophalen en ook niet geregistreerd staan. Ik heb om 13.00 uur met Joyce afgesproken om samen te lunchen maar ze is eerst even naar de mis en hoor hierna dat het wierrookvat, oftewel botafumeira in het Spaans na haar mis wel een slinger heeft gehad. Dit is van tevoren nooit te voorspellen en het schijnt per keer € 300,00 te kosten, ik zou het voor veel minder doen. Er zijn vier sterke mannen voor nodig om dit zware vat in beweging te krijgen om de geuren wierrook uit te spreiden in de Kathedraal. De lunch was heerlijk en gesitueerd in een prachtige tuin. Joyce, zelf 55 jaar oud noemt me in haar blog een heel inspirerende vrouw, maar dat vind ik juist van haar, het is een prachtig mens met een eigen mening en iemand die goed kan luisteren. Ze komt trouwens uit woerden. Later in de middag wilde ze nog graag naar het pelgrimsmuseum en ik liep nog even naar de grote markthal want het was immers al een tijdje droog maar tijdens mijn wandeling er naartoe goot het weer. Overal stonden ze te schuilen in portieken en overkappingen. De markthallen dat zijn grote vreetschuren, er wordt zoveel voedsel en drank weggewerkt daar, het kan niet op. In de stad is het zo druk alsof het lijkt dat er vanavond een belangrijke voetbalwedstrijd wordt gespeeld of er een groot popartiest op het podium staat. Ik heb vandaag niet meer langs de camino route gestaan of gezeten en ook niet meer op het plein geweest ivm het slechte weer, weet dan ook niet of er nog bekende binnen zijn gelopen vandaag van de Del Norte of de Primitivo. Vanavond heeft Tom een kleine maaltijd op tafel gezet want niemand wilde nog van ,huis,.

1. Petra:
    13 augustus 2024
    Heerlijk om de fotos van Santiago te zien, zo zijn wij ook een beetje dáár. Waren er geen muziekoptredens? Zeker omdat het regende.
  2. Maria:
    13 augustus 2024
    Nog eventjes een beetje relaxen en na genieten van alles nu.
  3. Els:
    Bedankt voor je toegift!
    En nu lekker relaxen als je weer terug bent in Kepèl!
  4. Ine Jacobs:
    13 augustus 2024
    Ongelooflijk wat een mooi avontuur weer. Dankjewel voor het delen🙏🍀
  5. Joyce de Jong:
    14 augustus 2024
    Dat was een erg leuke lunch vandaag. Lees met plezier je verhaal, wat schrijf je mooi beeldend!
  6. Natasja Bos:
    14 augustus 2024
    Had vanmorgen toch nog maar even gekeken of je een toevoeging had. Gelukkig! Want ik ga je dagelijkse verhalen 's morgens bij mijn koffie missen!!
  7. Gerty:
    14 augustus 2024
    Dank je wel voor nog een laatste toegift Groetjes
  8. Peter:
    14 augustus 2024
    Zeker Bea, auk ik gaon die geweldige verhaolen missen ……🫣( de wets,ik Bin überhaupt genne laezer, maar begin ut steeds mier te waarderen ,waat auk ein stuk rust beej mich tewaeg brink).
    Bedankt ,en we spraeke ôs snel!
    Gooije teruukreis 👍✌️😎
  9. Annie Vestjens:
    14 augustus 2024
    Een prachtige prestatie, proficiat Bea. Een “tien met een griffel” voor je verhalen en foto’s.
  10. Jose:
    20 augustus 2024
    Zie nu dat je nog een verhaal hebt geschreven. Mooie afsluiter! En nu bijkomen van je prachtige reis.